Kievstar +38067 658-54-22
MTC +38050 206-14-63
Life +38063 935-67-58
Beeline +38068 197-67-94
+38044 577-57-77
+38044 331-77-05
+38044 222-88-33
sales@viconsult.com

Гігієнічний сертифікат / санітарно-епідеміологічний висновок

Гігієнічний сертифікат / санітарно-епідеміологічний висновок

Увага! З 20 вересня 2015 набув чинності новий Закон «Про основні принципи та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів», в якому зазначені нові вимоги до управління якістю харчових продуктів. Вітчизняним підприємствам-виробникам харчової продукції, а також підприємствам, які зберігають харчову продукцію та реалізовують її, на сьогоднішній день зобов'язані контролювати виробництво, відповідно до системи, яка має абревіатуру НАССР (ХАССП).

Висновок санітарно-епідеміологічної експертизи - як би його не називали (гігієна, гігієнічний сертифікат, гігвисновок), це документ, який підтверджує, що продукція, вироблена на території України, що ввозиться в Україну або вивозиться за її межі відповідає санітарно епідеміологічним нормам, затвердженим законодавством України (МОЗ).

Об'єктом Висновку санітарно-епідеміологічної експертизи може бути:

  • Продукція;
  • Проект технічних умов;
  • Зміни до технічних умов;
  • Технологічна інструкція.

Висновок санітарно-епідеміологічної експертизи має строк дії 5 років незалежно від того імпортна це продукція чи вітчизняна. Висновок на нормативний документ (ТУ, Зміну до ТУ) - може бути видано на термін дії нормативного документа, або на 5 років.

З 20 вересня 2015 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо харчових продуктів», згідно якого відбулися зміни у видачі рішень санітарно-епідеміологічної служби.

На сьогоднішній день Висновок санітарно-епідеміологічної експертизи видається Держпродспоживслужбою на таку продукцію:

  • промислової групи - обладнання, побутові предмети, меблі і т.д.;
  • косметичну продукцію - крему, шампуні, бальзами та ін;
  • побутову хімію;
  • дезінфікуючі засоби, інсектициди;
  • дитяче харчування і товари для дітей;
  • сигарети.

На харчову продукцію, до якої також належать дієтичні добавки (БАД), потрібно отримувати ряд інших документів. Згідно нового законодавства виробник повинен приділяти більше уваги якості продукції при самому виробництві і регулярно контролювати як якість сировини, так і якість готової продукції. Виробникам, тепер необхідно самостійно регулярно проводити періодичні контрольні випробування продукції на показники безпеки і мікробіологію. Система управління якістю продукції тепер повинна відповідати принципам ХАССП.

Наша компанія може запропонувати, виробникам і дилерам харчової продукції, проведення наступних робіт:

  • Отримання протоколу досліджень продукції на мікробіологію, вміст токсичних елементів та інших шкідливих речовин - для перевірки продукції на якість і надання протоколів в торгові мережі, як свідчення про якість продукції.
  • Розробку сертифіката якості продукції, на підставі даних протоколу та чинній нормативній документації на підприємстві.
  • Отримання сертифікату відповідності продукції;
  • Написання розгорнутої відповіді наших юристів для супермаркету про зміну законів і зміну назви документів на продукцію.
  • Розробка системи контролю якості та безпеки продукції згідно нормам і принципам ХАССП - проведення аналізу небезпечних факторів і критичних точок, які можуть вплинути на якість продукції.
  • Отримання сертифікату ХАССП на відповідність виробництва вимогам ISO 22000.

У разі невиконання вимог системи ХАССП або її відсутності Законом про безпечність харчової продукції (стаття 64) передбачено штрафи, і навіть закриття провадження:

  • для юридичних осіб - від тридцяти до сімдесяти п'яти мінімальних заробітних плат;
  • для фізичних осіб-підприємців - від трьох до п'ятнадцяти мінімальних заробітних і зупинки виробництва.

За невиконання вимог ХАСПП підприємства, які зобов'язані були впровадити ХАССП в першу чергу, зможуть почати штрафувати вже з вересня 2017 року.

Стосовно нехарчової продукції, у випадку, невідповідності продукції загальним нормам безпеки передбачених Законодавством України про загальну безпечність нехарчової продукції в 2011р. було затверджено порядок подання повідомлення про продукцію, яка не відповідає загальній вимозі щодо безпечності продукції, органам державного ринкового нагляду. Яка передбачає, що виробник або розповсюджувач продукції, зобов'язаний протягом двох робочих днів повідомити відповідний орган державного ринкового нагляду, якщо йому стало відомо або повинно було бути відомо на підставі наявної у нього інформації, що продукція введене в обіг або вже розповсюджена, становить ризик для споживачів (користувачів).

Фахівці компанії "ВіКонсалт" допоможуть Вам у підборі та отриманні необхідних документів для Вашого виробництва і продукції.


Співробітники патентно-юридичної агенції Віконсалт оперативно, якісно, комплексно і професійно нададуть Вам консультацію.

Довіряйте професіоналам. Ми завжди раді співпрацювати з Вами!

Відповідальний спеціаліст
Інесса Либавка
+38 044 577-5777
+38 073 214-15-93
lip@viconsult.com
viconsult_lip
Гігієнічний сертифікат / санітарно-епідеміологічний висновок